Θέση
Ερευνητής
Τηλέφωνο
+30 210 650 3305 / 3310
Σχετικά/Βιογραφικό

H Δρ E. Ντότσικα έλαβε το πτυχίο Γεωλογικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Παλέρμο Ιταλίας και το Μάστερ και Διδακτορικό της στην Ισοτοπική Γεωχημεία από το Πανεπιστήμιο Παρίσι 11 (Paris XI, Orsay), το 1988 και το 1991 αντίστοιχα. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο εργάστηκε σαν μεταδιδακτορική υπότροφος από το 1991 έως το 1992. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως συνεργαζόμενη ερευνήτρια του Τμήματος Γεωλογίας (1993-1996). Στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος εργάζεται από το 1996, αρχικά ως μεταδιδακτορική υπότροφος στο Εργαστήριο Iσοτοπικής Υδρολογίας Ι του Ινστιτούτου Φυσικο-Χημείας και έπειτα ως συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο ίδιο εργαστήριο. Είναι ιδρύτρια της Μονάδας Σταθερών Ισοτόπων (ΜΣΙ) - το μοναδικό ισοτοπικό εργαστήριο στην Ελλάδα - με ένα διεθνές δίκτυο συνεργασίας. Η ΜΣΙ είναι άρτια εξοπλισμένη με state-of-the-art υποδομή για την ανάλυση σταθερών ισοτόπων σε βιο-γεω και φυσικά υλικά.
Η Δρ Ντότσικα είναι σήμερα Διευθύντρια Ερευνών, επικεφαλής του έργου ‘‘Ισοτοπική Γεωχημεία Περιβάλλοντος και Υλικών’’, στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Συντονίζει το πρόγραμμα «Πολιτιστική Κληρονομιά» του Ινστιτούτου και είναι επικεφαλής της Μονάδας Σταθερών Ισοτόπων. Από το 2009 είναι συνδεδεμένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας (C.N.R.), του Ινστιτούτου Γεωεπιστημών και Γεωπόρων στην Πίζα της Ιταλίας.
H Δρ Ντότσικα διετέλεσε Εθνικός Εκπρόσωπος τεσσάρων Δράσεων COST. Είναι επιστημονική υπεύθυνος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα με έμφαση στην ισοτοπική γεωχημεία. Συμμετείχε σε προγράμματα της ΕΕ, και σε διακρατικά έργα. Έχει υλοποιήσει ανταγωνιστικά προγράμματα του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας (C.N.R.) της Ιταλίας και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, με αντικείμενο την έρευνα στους τομείς των Υλικών, της Εξέλιξης του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και την ενίσχυση της εγκατάστασης των Σταθερών Ισοτόπων.
Έχει πολλές Διεθνείς Συνεργασίες κυρίως στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει (συν)συγγράψει περισσότερες από 150 επιστημονικές δημοσιεύσεις (συμπεριλαμβανομένων 60 άρθρα σε έγκριτα περιοδικά, 7 κεφάλαια σε βιβλία, και 83 άρθρα σε διεθνή (70) και Εθνικά (13) πρακτικά συνεδρίων). Είναι επίσης συνεκδότης ενός βιβλίου. Έχει εκπαιδεύσει 9 υποψήφιους διδάκτορες, 8 μεταπτυχιακούς φοιτητές και πολλούς για Διπλωματική εργασία. Είναι κριτής σε 21 διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά.