Θέση
Ερευνητής
Τηλέφωνο
+30 210 650 3689
Σχετικά/Βιογραφικό
Ο Δρ. Πιτσινός είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1988). Μετά την αποφοίτησή του εργάσθηκε για ένα έτος ως συνεργάτης του Καθ. Μ. Παπαδόπουλου στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και στη συνέχεια εντάχθηκε, ως υποψήφιος διδάκτωρ, στην ομάδα του Καθ. Κ.Κ. Νικολάου (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Σαν Ντιέγκο / Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps, ΗΠΑ). Στα πλαίσια της διδακτορικής του διατριβής ασχολήθηκε με την ολική σύνθεση της Χαλικεαμικίνης (Calicheamicin: φυσικό προϊόν της οικογένειας των ενδιινίων) και τη σύνθεση / βιολογική αξιολόγηση σχετικών αναλόγων. Επιπλέον συνεισέφερε στην παρασκευή υδατοδιαλυτών παραγώγων του αντικαρκινικού φυσικού προϊόντος / φαρμάκου Paclitaxel (Taxol™).
Το 1994 επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1996-7, ως Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης (Ερευνητής Δ΄), συνέβαλλε στην δημιουργία και εδραίωση μιας νέας ερευνητικής δραστηριότητας στο αντικείμενο της «Συνθετικής Οργανικής & Βιοοργανικής Χημείας» στο Ινστιτούτο Φυσικοχημείας του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». Το 1997, έχοντας εξασφαλίσει μέσω ανταγωνιστικής πρότασης τη χρηματοδότηση της ΕΕ για την παρασκευή και μελέτη νέων υπερμοριακών δομών μέσω δεσμών υδρογόνου, εντάχθηκε ως Marie Curie Fellow στην ομάδα του Καθ. Jean-Marie Lehn στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (Γαλλία).
Επέστρεψε στο ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» το 1999, ως Ερευνητής Γ΄ βαθμίδας. Η ολική σύνθεση φυσικών προϊόντων με ενδιαφέρουσα βιολογική δράση και δομή καθώς και ο σχεδιασμός, σύνθεση και μελέτη σχετικών αναλόγων αποτελούν τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα. Από το 2007 είναι Ερευνήτης Α βαθμίδας, υπεύθυνος του έργου «Σύνθεση Φυσικών Προϊόντων και Βιοοργανικής Χημείας».
Έχει δημοσιεύσει σαράντα μία εργασίες σε έγκριτα διεθνή περιοδικά (h-index 18) και αναφέρεται ως εφευρέτης / συν-εφευρέτης σε έξι διπλώματα ευρεσιτεχνίας.