ΕΚΔΗΜΙΑ ΚΑΘ. ΣΤΟΙΜΕΝΟΥ

DATE:27-07-2023

Στις αρχές Ιουλίου του 2023 απεβίωσε ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Στοϊμένος. Θέλουμε να εκφράσουμε τον σεβασμό και την εκτίμηση για τον εκλιπόντα ιδιαίτερα όσοι είχαμε την τύχη να συνεργασθούμε μαζί του. Η ειδίκευση του καθ. Στοϊμένου ήταν η Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Διέλευσης στην οποία υπήρξε πρωτοπόρος στην χώρα μας και με την οποία βοήθησε μία σειρά από ερευνητικές προσπάθειες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε αυτά τα πλαίσια, μια σειρά από διδακτορικές διατριβές που εκπονήθηκαν στο ΕΚΕΦΕ ‘Δ’. όπως αυτές του P. Normand, του Χ. Τσάμη, του Δ. Σκαρλάτου στηρίχθηκαν σε σημαντικό βαθμό πάνω στην εμπειρία και το ταλέντο του στην Μικροσκοπία.

Η συνεισφορά του στην επιστήμη ξεκινούσε από την ηλεκτρονική μικροσκοπία και επεκτεινόταν σε μεγάλο εύρος θεμάτων της Επιστήμης Υλικών με μεγάλη απήχηση και στην τεχνολογία. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σημαντική συνεισφορά του στην ανάπτυξη της τεχνικής SIMOX (Separation by IMplanted OXygen) στα μέσα της δεκαετίας του 1980 που αποτέλεσε το πρώτο βήμα στην τεχνολογία του Πυριτίου πάνω σε Μονωτικό (SOI), τεχνολογία που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα στην παραγωγή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.

Μέσα από την συνεργασία μαζί του δεν ήταν δύσκολο να διακρίνεις το γνήσιο ενθουσιασμό του για την έρευνα που τον κρατούσε μέχρι αργά την νύχτα στο εργαστήριο του. Ο καθηγητής Στοϊμένος δεν ήταν όμως μόνον ένας διακεκριμένος Φυσικός επιστήμονας αλλά ένας ευρύτερα μορφωμένος άνθρωπος με αστείρευτη διάθεση για μετάγγιση της πλούσιας γνώσης του.

Θα τον θυμόμαστε με αγάπη τόσο για την βοήθεια που ήταν έτοιμος να προσφέρει στους συνεργάτες του όσο και για την απλότητα που τον διέκρινε στις διαπροσωπικές του σχέσεις και ευχόμαστε στην οικογένειά του θερμά συλλυπητήρια.

Skip to content